Hulpverleningsdiensten

Module Winterveiligheidstraining Lapland

Opleidingsinformatie

Aanvangsniveau

Een deelnemer dient bij voorkeur eerder aan een verhoogde rijvaardigheidstraining van PDS te hebben deelgenomen

Deelnemers

Minimaal 6

Opleidingsduur

4 dagen (2 trainingsdagen en 2 reisdagen)

Tarief

Op aanvraag

Doelgroep

Zij die eerder een verhoogde rijvaardigheidstraining hebben gevolgd.

Doelstelling

De cursist in staat veilig te rijden onder winterse omstandigheden. Hij kent de mogelijkheden en de beperkingen van zijn voertuig en het rijden op sneeuw en ijs. Hij laat zien de benodigde voertuigbediening en –beheersing en rijtechnieken toe te kunnen passen om zijn voertuig onder controle te houden onder deze omstandigheden.

Inhoud

We kunnen er niet omheen: het klimaat verandert. De voorgaande winters brachten veel sneeuw en ijs dat het verkeer flink wist te ontregelen. Uiteraard willen wij onze cursisten ook op dit soort situaties goed voorbereiden.

De Winterveiligheidstraining staat voor een groot deel in het teken van rem- en uitwijkmanoeuvres en het bochtenwerk onder extreem gladde situaties. Hierbij wordt gewerkt met verschillende auto’s, uitgerust met verschillende veiligheidssystemen en voorzien van verschillend ‘schoeisel’. U ervaart hoe al die verschillende veiligheidssystemen en banden reageren onder winterse omstandigheden en ontdekt vooral ook waar de grenzen liggen. Grenzen van het materiaal, maar zeker ook van u als bestuurder. De Winterveiligheidstraining van PDS in Noord-Zweden is een must voor iedere zichzelf respecterende beroepschauffeur! Super leuk om te doen en zeer bruikbaar in de dagelijkse praktijk.

Cursuslocatie

De cursus vindt plaats in Ebbenjarka, in het Zweedse deel van Lapland. Ebbenjarka ligt 15 kilometer van Luleå en Kallax Airport in Noord-Zweden en staat bekend om zijn prachtige natuur, afzondering en rust.

In de wintermaanden wordt op het dichtgevroren meer van Ebbenjarka een gigantisch “ijscircuit” aangelegd en ook aan besneeuwde wegen is er in deze omgeving geen gebrek. De temperatuur daalt er ‘s nachts regelmatig tot -30 graden. Kortom, gegarandeerd echte winterse omstandigheden en ongekende mogelijkheden om het rijden in winterse omstandigheden helemaal onder de knie te krijgen. Niet te vergelijken met een glad gemaakte baan op een circuit in Nederland. Naast het feit dat Zweden een prachtig winterlandschap biedt, is het dus een waar walhalla voor dit soort bijzondere wintertrainingen.